22 Ιανουαρίου, 2020

Search

Ένα μαγικό ταξίδι παρέα με την εφημερίδα «Αργολίδα»

Την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της έκδοσης μιας εφημερίδας είχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της τοπικής εφημερίδας «Αργολίδα».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε ασχοληθεί στην τάξη στο πλαίσιο των διδακτικών διαδικασιών με την αξία της ενημέρωσης και με τα μέσα, με τα οποία αυτή επιτυγχάνεται. Θεωρήσαμε, λοιπόν, σημαντικό τα παιδιά να έχουν και μια άμεση και βιωματική γνωριμία με το χώρο της ενημέρωσης και των εκδόσεων. Έτσι οι μαθητές έγιναν για μια ώρα «μικροί δημοσιογράφοι» και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πρώτο χέρι τη διαδικασία έκδοσης μιας εφημερίδας.

Είχαν την ευκαιρία με ένα χείμαρρο αποριών να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο «γεννιέται» μια εφημερίδα, πώς αξιολογεί τις πληροφορίες της, πώς οργανώνεται, στοιχειοθετείται, σελιδοποιείται, εκτυπώνεται και , τελικά, σχηματίζεται ένα φύλλο εφημερίδας πριν φτάσει στα χέρια μας. Από την εμπειρία αυτή διαπίστωσαν με έκπληξη πόσος κόπος, μεράκι, αγωνία, οξυδέρκεια και επιμονή χρειάζεται για να βγει ένα το σωστό αποτέλεσμα, δηλαδή η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.