25 Φεβρουαρίου, 2020

Search

Αθλητικές Δραστηριότητες

Στη σημερινή εποχή τα παιδιά ακολουθούν καθημερινά ένα βαρύ πρόγραμμα, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μαθημάτων του σχολείου τους. Τα περισσότερα παιδιά έχουν και ένα επιπλέον βαρύ πρόγραμμα με εξωσχολικές δραστηριότητες. Και, όταν βρίσκονται στο σπίτι, ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση, στα βίντεο - παιγνίδια και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η διατροφή τους κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα, που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν αναπόφευκτα, όταν τα παχύσαρκα παιδιά θα ενηλικιωθούν.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες, σε σπορ, σε διάφορα παιγνίδια έξω στον ανοικτό αέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν "νους υγιής εν σώματι υγιεί".

Το σωστό σχολείο προσφέρει ευκαιρίες για αθλητισμό και για σπορ και τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δεν πρέπει να αφήνουν τις ευκαιρίες αυτές ανεκμετάλλευτες. Οι ευκαιρίες αυτές δεν πρέπει να περιορίζονται στις ώρες του μαθήματος της γυμναστικής, αλλά να δίνονται σε όλη τη διάρκεια της παραμονής των μαθητών στο σχολείο, στα διαλείμματα, στις εκδρομές και σε κάθε είδους σχολικές δραστηριότητες.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για τη σωματική άσκηση είναι η ύπαρξη κατάλληλων και άνετων αθλητικών χώρων στο σχολείο με τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χορτάρι, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, γήπεδο τένις και σκάμμα θεωρούνται απαραίτητα για κάθε σχολικό χώρο. Ιδανικό θα ήταν να υπάρχει και αίθουσα ενόργανου γυμναστηρίου, που να χρησιμοποιείται τις βροχερές μέρες του χειμώνα στο μάθημα της γυμναστικής.

 Ο Αθλητισμός, τα σπορ και το παιγνίδι είναι για τα παιδιά ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούν και να αναπτύξουν νέες σωματικές ικανότητες, αλλά και  να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να είναι μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους.  Οι συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά με την απασχόλησή τους σ’ ένα άθλημα ή σ’ ένα σπορ, τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Και η σωματική εξάσκηση που κάνουν τα παιδιά έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το άθλημα και το σπορ στο σχολείο όμως πρέπει να διατηρήσουν τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα για το παιδί και όχι να γίνονται μια επιπρόσθετη πηγή εξουθένωσης. Να μείνουν μακριά από τη λογική του πρωταθλητισμού, που οδηγεί σε τυφλούς ανταγωνισμούς, ακόμα και στη χρήση αναβολικών ουσιών από πολύ μικρές ηλικίες, όπως, δυστυχώς, αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια.

 Σε περίπτωση που τα παιδιά παίρνουν μέρος σε αγώνες, είτε σε ομαδικά είτε σε ατομικά αθλήματα, πρέπει να έχουν λογικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα και να είναι ικανά να διαχειριστούν την περίπτωση αποτυχιών. Οι προσδοκίες των δασκάλων και των γονέων για την εξέλιξη και τις επιτυχίες κάθε παιδιού πρέπει να διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα.
            Παράλληλα οι συμβουλές του σχολείου πρέπει να καλύπτουν και τον τομέα της σωστής συμπεριφοράς του παιδιού μέσα στην ομάδα του, αλλά και τη συμπεριφορά του σαν θεατής ή σαν οπαδός της ομάδας του. Ο σεβασμός προς τους συμπαίκτες του, η διατήρηση της ψυχραιμίας του στις καλές και στις κακές στιγμές, συμπεριλαμβάνονται στις βασικές αξίες, που πρέπει να διδαχτούν τα παιδιά. Η καλλιέργεια του «φίλαθλου πνεύματος» αποτελεί βασική υποχρέωση και προτεραιότητα του σχολείου, που πρέπει να μυήσει τους μαθητές στο πνεύμα του υγιούς αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι».

Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλήματα, η τακτική προπόνηση, οι κανόνες της ομάδας μέσα στην οποία μαθαίνουν να λειτουργούν, αποτελούν μια σημαντική ασπίδα προστασίας εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών, του καπνίσματος και άλλων κακών συνηθειών, που μπορούν να επικρατήσουν σε παιδιά αδρανή και αδιάφορα για τον αθλητισμό..  Η σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού του χρόνου που αφιερώνει στις εν λόγω δραστηριότητες είναι μεγάλη.